Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako první ze seriálu restaurací, který bude dvojtýdenní, bych Vám rád představil restauraci Na Farkáně. Poprvé jsem tam byl asi před čtyřmy roky. V tu dobu se tam konali zvěřinové hody.Bylo to úžasné a jídlo bylo výborné, ne žádná zdobeníčka , ale bez chyby. Restaurace Na Farkáně se nachází na Praze 5 blízko bývalé waltrovky.Můžete se sem dostat, buď autobusem 137 ze zastávky Na Knížecí až po zastávku Farkáň, nebo autem. Než sem pojedete, zvláště v neděli se ujistěte, že nemají rezervace, je to žádaná restaurace. Její ceny patří do kategorie středně luxusních restaurací ( 90-250 za hlavní jídlo). Můžete se také pro lepší představu podívat na stránky http://www.restauranty.cz/

Druhou restaurací je restaurace ,,Staroplzenecká restaurace Bohemia Sekt" v obci Starý plzenec u města Plzeň. Byl jsem tam , když jsem se vracel ze zámku Kozel. Obsluha je bezvadná a hlavně milá, pohodová. Nejlepší je, že za jídlo v této restauraci byste v praze dostali daleko vyšší účet. Mě tam moc chutnalo akorát nevýhodou pro mne je , že to z Prahy je kus cesty.http://www.staroplzenecka-restaurace.com/


Jednou v létě jsme se domluvili, že pojedeme na výlet,rozhodování bylo však už okolo oběda,ale na večer byla hlášena bouřka. Tak jsme se domluvili, že se najíme po cestě.
Jeli jsme po dálnici na Plzeň a zakotvili v Berouně, na hlavním náměstí. Na rohu jsme si bez rozmýšlení vybrali první restauraci, restauraci ,,Alena". Mile nás to tam překvapilo, porce byli obrovské a účet neletěl do výše. Popravdě řečeno ceny za hlavní jídlo se tam pohybují od 50kč do 130kč, kromě bifteků. Já měl smažený kuřecí řízek s nivou, velké a vynikající. Možná bychom  se tam zdrželi i na dezert, kdyby brácha nerozlil pití. Adresa restaurace www.restaurace-alena.cz/index.php?podnik=restal
No a pak nás unášela cesta dál do Hýskova.
 


Po dlouhé době zase píši o nějaké restauraci. Právě, že to není nějaká, ale velmi dobrá. Takových, co vás doopravdy zaujmou a vy se k nim rádi vracíte, je málo.
O této restauraci nevím jak, se jmenovala. Vlastně to nebyla restaurace, ale pekařství. Zrovna pršelo, když jsme tam s mým kamarádem přišli. Bylo tam teplo a jediný,kdo tam kromě nás byl,byli nějaké holky, kterých jsme si vyjímečně nevšímali.
Četli jsme si časopis a pojídali dobroty právě upečené. Bylo to tam vážně útulné a dobré. Když přestalo pršet, vydali jsme se k nedaleké písecké radnici, kde jsme strávili celé odpoledne. Je tam obrovské muzeum a my ho neprošli celé za celé odpoledne!!! Řekli jsme si, že se tam někdy vrátíme zkouknout to celé, samozřejmě s návštěvou onoho výborného pekařství.



Občas tam zajdu, mají tam snad nejlepší pizzu v Praze. No jo, já ještě neoznámil, co je to za restauraci a kde je. Takže její název zní Mediterane, což v překladu do češtiny znamená středomoří, nachází se na novém smíchově u vchodu do kina Village cinemas. Její okolní prostředí není moc harmonické s tím co nás čeká v restauraci, ale vnitřek restaurace je skutečně pěkný. Vypadá to tam jako na nějakém malém italském náměstíčku. Já tam chodím kvůli pizze, ceny hlavního jídla se pohybují od 100Kč až po 150Kč, což v pizerii v centru není tak špatné. Já měl pizzu margharita a pizzu quatro formaggi. Je to ideální restaurace pro rande... Zde je webová adresa
www.pizzeriemediterane.cz

 

Docela často jezdím do Liberce a vskutku i tam jsem si oblíbil jednu restauraci. Je blízko mateřské školy a tenisových kurtů. Jmenuje se U Košků. Patří mezi levnější. Nicméně kvalita je dobrá a je tu tradiční česká kuchyně.. Restaurace je v ulici Vrchlického.


Při jméně Jirásek nás napadne, na nás zaútočí: Psohlavci, Staré pověsti české, F:L: Věk. Je to sice už déle, co jsem tam byl. Myslím tím Jiráskovu chatu, leží nad městem Náchod. K chatě se lze dostat z Náchoda a to pouze pěšky. Jdete však ve šlépějích slavného čecha Jiráska, který tudy opravdu šel. Chata není jen pojmenována po Jiráskovy, on ji i založil. Když jsem šel tou cestou poprvé měl jsem teplotu 38,5. Dominantou Jiráskovy chaty je rozhledna, která Vás uchvátí svým pohledem a rozhlédnutím do kraje, stejně jako jídlo na té chatě. Připadáte si jako na Olympu- ve výšce a s ambrózií. Ceny jsou celkem dobré. Já měl kuřecí steak s bylinkovým máslem a bramborem. I když jsem byl nemocen, byl to hezký výlet.

 

 


 

Dlouho jsem tu nemohl psát a tak dnes přikládám restaurace dvě. První z se jmenuje Cafe Indigo a objevili jmse ji při návštěvě Klementina. Tato výtečná kavárna v prostorách bývalé jednoty či nějaké samoobsluhy leží v Plátnéřské ulici. Ceny jsou tu velice příznivé.I když je místnost dokonale hranolkovitá, chtěl jsem říct hranolovitá, připadáte si tu útulně. Je to jedna z mála kaváren, kde se vyžijí knihomolové, úžasně dobře se tu čte. Asi největší výtkou by byly záchody, které jsou slušné, ale ne moc udržované.


 

V Rakousku jsem náhodou zabrousil do takové velice stylové hospůdky. Dýcha tam na vás trochu ameriky a je to velice příjemné, že se dokázaly odprostit od rakouského stylu. Pokud vezmem v úvahu ceny jídla s porovnáním cen v čr, jsou tam ceny vysoké . Naproti tomu porovnání s Rakouskými cenami, jsou v té hospodě ceny nízké.Mě chutnali Wings and Wedges- grilovaná křídla s opečeným bramborema omáčkami česnekovou a mexickou. Ta česneková byla lepší. Ještě jedno plus má tato hospoda, Hrnky na čaj jsou opravdu pořádné. Nahmen této restaurace je Kraftsoff bar. Tato pub je blízko tunelu ve městě St. Wolfgang u Wolfgangsee u Salzburgu.

 


 

Nemůžu chodit do restaurací tak často, abych z nich mohl vybírat hodně restaurací, které jsou hodně dobré. Nicméně mne jedna restaurace nadchla, je to opět pražská restaurace, jelikož se bez auta někam jinam těžko dostanu. Tato restaurace je  v OC nový smíchov a zabrousil jsem do ní, když jsem si byl v Bontonlandu kupovat cd. Jméno restaurace zní Sbarro. Je to něco mezi klasickou  restaurací a rychlím občerstvením. Já jsem měl ravioli plněné masem s žampiony a cibulkou,  květák a kuře s perfektní omáčkou.  Nebyla ani moc sladká ani moc pálivá a nebyla kyselá ani moc kořeněná, kdybych měl víc peněz u sebe, koupil bych si to kuře ještě jednou. Ano, určitě Vás zajímá cena jídla. Ta je podle toho jaký máte hlad, kousek pizzy je za 44-75Kč, a 100g jídla z teplého a studeného bufetu je za 33Kč. Jen mne trochu zklamalo,že nebylo to moc vyzdobené v té restauraci. Ke kvalitě toho jídla by to patřilo.


 

Nedávno jsem se byl podívat na terasách, rozuměje Terasy na Barrandově. Jelikož mne zakrátko přepadl hlad, toužil jsem najít nějakou hospodu či restauraci, kde bych se mohl najíst. Avšak většina v okolí za moc nestála a tak jsem se vydal přes Hlubočepy domů. A v Hlubočepích jsem ji potkal, v zákrutu úzké silničky. Na domě byl nápis U Škopů. Bylo to tam vážně útulné a tak jsem si sedl ven. Snědl jsem toho dost: tresčí játra (výborná, i když u těch to moc zkazit nejde), vepřové maso s nivou v rokforové omáčce ( kvůli té omáčce bych si to dal ještě jednou) a malinovku. Ceny jsou tam příznivé, ani se mi nechce věřit, že jsem za to zaplatil pouze 160Kč. Zvláště dobré zastavení to je, když se vracíte z procházky z nedalekého Prokopského údolí. Musím říct, že mne pobavila webová stránka restaurace www.uskopu.cz


 

Před dvanácti lety jsem byl v Liberci na náměstí v restauraci U radnice. Dnes jsem uskutečnil comeback. Pravda změnilo se to za těch dvanáct let, ale to se dalo čekat. Vnitřek restaurace je v moderním, funkcionalistickém stylu, na náměstí mají velkou zahrádku se zástěnou proti slunci. Tato restaurace nepatří k nejlevnějším, což mi už v tom vedru vyrazilo pot na čele.  Všichni tři jsme zaplatili za jídlo skoro 700Kč. Bez dezertů a bez více, jak tří pití. Nicméně v centru jakéhokoliv města jsou restaurace drahé.Z nabídky tohoto restaurantu mohu doporučit šťouchané brambory, které jsou velmi vyvážené a chutné. Zajímavostí je, že jako oblohu dávájí ledový salát s rukolou. To je velké plus.  www.restaurantradnice.cz
 

 


 

Dnes povím pár slov. kdo se zajímáte o restaurace jistě jste někdy navštívili stránku  www.grandrestaurant.cz . Chci jen podotkonout, že oni hodnotí bez ohledu na cenu, hodnotí absolutní kvalitu. Já se snažím uvést restaurace, kde mají velmi chutné jídla za menší ceny. když se podívate na jejichh stránky, tak průměrná útrata na osobu v jejich restauracích je 1500Kč. To je podle mne hodně. Každý ať si ale najde co se mu líbí. Dobrou chuť.
 

 

Takže teprve dnes zase píší o ,,nové" restauraci.  Je jí restaurace Dačický  v centru Kutné hory. Přestože je restaurace v postranní uličce a mohla by se zdát nenápadnou, tak byla vyhlášena jako nejlepší restaurace/hospoda roku 2009.  Zaujala mne taky tím, že tu vaří, velice dobře a kvalitně, tradiční česká jídla, tedy žádná itálie a jiná cizina. Pivní nabídka je celkem široká, mají Plzeň, Gambrinus, Primátor, Budvar a samozřejmě Dačický, místní zlatomok.  Vzhledem ke stylu restaurace je široká nabídka vín samozřejmostí. Mne osobně překvapila nabídka čajů, nejenže mají úžasných 12 druhů čaje, dokonce jsou to čaje od značky DILMAH, což je kvalitka. Pravdou je, že cena jídla odpovídá kvalitě, vysoké. Rád bych doporučil za prvé pečenou kachnu se špekovým knedlíkem a červeným zelím-169Kč,  za druhé kančí guláš s brusinkami a perníkovími knedlíky - 169Kč, a za třetí Ignis Innaturalis- 79Kč. Pokud jste zvědaví, podívejte se na stránky www.dacicky.com . Ovšem nejlepší volbou je návštěva této restaurace...              

 

Vím, že je trochu otrava, že většina zde zmíněných restaurací je v Praze. Snad se to v budoucnu zlepší, rozšíří o mimopražské. Za týnským chrámem se skrývá v jednom z dvorků skvělá restaurace. Nese název Beas a  má své obočky i jinde po Praze. Tato restaurace se specializuje na vegetariánskou stravu. Pokud byste ale čekali blafy jako někde jinde, pak byte byli na velkém omylu. Jedná se totiž. o indickou kuchyni a jako taková nemůže být nevýrazná. 100gramů jídla stojí 15,90 a je tu opravdu velký výběr ze kterého si můžete vybrat-nabrat kolik chcete na kovový tác.  Může zejména doporučit nápoj Lessi, jehož výroba je obtížná ale chutná báječně. I kdyby to mělo být jen zpestření vašeho jídelníčku, pak tahle restaurace stojí za to.

 

Jako je pravda, že díky škole a dalším svým povinnostem nemám tolik času na své radosti, jako jsou například tyto stránky.  Také trochu odbívám stravování, ač jsem vyhledávačem dobrého jídla a vína, proto jsem se rozhodl udělat si exkurzi do světa fast foodu   a najít nějaký, kde by vařili hodnotná a rozmanitá jídla. Nakonec se mi to podařilo při objevení ff CACTUS. Zaměřuje se na mexickou a asijskou kuchyni. Lze se najíst do sta korun, s tím  že dostanete pořádnou porci masa a zvolenou přílohu, ať už jde o nudle, rýži, pečené brambory či tortilu. Tento fast food lze nalézt např. v Ostravě, Praze či v Plzni.

 

Moje dnešní povídání, kam zajít na dobré jídlo, Vás nezavede na konkrétní místo. Dost dobře pochybuji, že řetězec těchto restaurací, nesoucí jméno Carlluccio´s, vůbec v Čr je. Předností těchto restaurací je svěží prostředí a maximální čistota, aniž byste ztratili pocit dobře chráněného místa. Restaurace jsou vždy velmi prosvětleny, přírodním světlem - sluncem. Specializují se na italskou kuchyni. Potěší Vás zejména domácí těstoviny, avšak houbová polévka, zde podávaná je také výtečná, neboť v ní není ani kapka smetany zato kusy voňavých hub. Dalším lákadlem těchto restaurací je obchůdek s těmi nejrozmanitějším voňavými středomořskými lahůdkami, včetně velkého fondánu. www.carluccios.com

 

Není toliko restaurací, kolik bych navštívil a nad to mne málokterá zaujme. Když už se tak stane, mám ověřeno, že lepší je tam jít několikráte a teprve potom ji doporučovat dále. No a tak po dlouhé době tu máme další restarant a pro někoho překvapivě není v Praze (ne já opravdu nejsem Pragocentrik). Název podniku zní CATTANI a nachází se jak v Josefovské tak ve Veveří (v Brně). Osobně jsem byl zatím ve Veveří, architektura a atmosféra je takový bauhaus, což docela dobře koresponduje se studentským obyvatelstvem ulice. Vtip této restaurace spočívá v nabídce 10 druhů skutečně domácích  těstovin, které si lze dát s některou z šesti rovněž domácích omáček. Mimo to mají v nabídce denní speciality. Jedinou nemilostí mi byl posyp na těstovinách , klasickým sýrem (snad edaim či něco podobného), paradoxem je že v nabídce pochutin mají Grand Moravia, který by se k posypu hodil více. Na tomto podniku nejvíce oceňuji stálost jeho kvality a to že se nesnaží si hrát na superestauraci, ale nabízí příjemnou atmosféru doplněnou skvělou chutí domácích těstovin. http://www.cattani.cz/ 

 

Nové Strašecí je město královského původu, které leží nad severním okrajem křivoklátksých lesů, Je to již čas, co men sem dotáhly povinnosti. Od té doby navštěvuji jej za účelem rekreačním. Teprve posledně objevill se zajímavý podnik Kaffka, řekněme spíše kavárna. Ač toto také zcela nevystihuje podstatu místa úplně. Představte si stavení sto let zpátky, které prošlo renovací, kdy kolo stěn jsou lavice, strom je tvořen nově ošetřenými rámy a mezi V tomto archaickém prostředí na provinčním (tímto se omlouvám ) městěčku však servírují kávu za níž by se nemuseli stydět přední podniky kavárenské scény. Leč tady je atmosféra příjemně hřejivá.  Doporučil bych ochutnat i domácí jablkový koláč, který jsem byl " donucen" :-D si přidat. Kaffka